تأثیر محیط آموزشی و ابزارهای بصری بر فرایند یادگیری

محیط آموزشی و تأثیر ابزارهای بصری موجود بر تقویت فرآیند یادگیری

در بحث فرایند یادگیری کودکان نمی‌توان از تأثیر وسایل و ابزارهای بصری در محیط‌های آموزشی غافل شد. ابزارهای محیط آموزشی از موارد تأثیرگذار بر فرایند یادگیری هستند. در این تحقیق سعی شده است نظرات معلمان را در یک محیط آموزشی در مورد استفاده از وسایل کمک بصری (مانند تصاویر، فیلم های انیمیشن، پروژکتورها) بررسی کند.

از انجا که آموزش برای همه لازم است. تحصیل بسیار حیاتی است، محرومیت از تحصیل نمی تواند زندگی خوبی داشته باشد.

محیط آموزش و یادگیری عنصر مهم در آموزش و فرایند است. معلم از رویکردهای مختلف استفاده می کند و

قابل توجه برای آموزش دانش آموزان و یادگیری فعال آنها. با گذشت زمان روش های تغییر یافته و

فنون در زمینه آموزش وارد شده و معلم از انواع مختلف مانند امکانات بصری محیط آموزشی کمک برای یادگیری مؤثر استفاده می کند.

وسایل کمک بصری موجود در محیط آموزشی علاقه دانش پذیر را برمی انگیزد و به معلمان کمک می کند تا مفاهیم را به راحتی توضیح دهند.

آن دسته از وسایل کمک آموزشی که در کلاس درس و محیط آموزشی برای تشویق فرآیند یادگیری دانش آموزان استفاده می شود.

بورتون می‌گوید: «کمک‌های دیداری آن دسته از اشیاء یا تصاویر حسی هستند که یادگیری را آغاز یا تحریک می‌کنند و از آن حمایت می‌کنند».

می توان وسایل کمک بصری موجود در محیط آموزشی  را اینگونه توصیف کنید: “کمک دیداری هر وسیله ای است که می تواند برای یادگیری استفاده شود واقعی تر، دقیق تر و فعال تر را تجربه کنید»

کمک‌های بصری در محیط آموزشی ابزارهایی هستند که به شفاف‌تر کردن موضوع یا درس کمک می‌کنند یا درک و دانستن آن آسان‌تر می‌شوند.

(تصاویر، مدل ها، نمودارها، نقشه ها، فیلم ها، اسلایدها، اشیاء واقعی و غیره). این روزها وسایل کمک بصری زیادی وجود دارد. اما ممکن است این کمک ها را به صورت زیر طبقه بندی کنید، کمک های بینایی هستند که از حس بینایی استفاده می کنند، کمک های بینایی نامیده می شوند. مثلا :-مدل‌ها، اشیاء واقعی، نمودارها، تصاویر، نقشه‌ها، تخته فلانل، فلش کارت، تابلوی اعلانات، تخته سیاه، اسلایدها، پروژکتور بالای سر و غیره. از این تخته سیاه و گچ رایج ترین آنهاست. چالش های کلاس درس وقتی یک درس برای کلاس تجویز می شود، آموزش افزایش می یابد در حالی که کتاب های درسی (کتاب های درسی) با فعالیت های تخصصی تعاملی بیش از حد. مهمتر از همه، یک پدیده رایج را به یکپارچه تبدیل کرده است کتاب‌های درسی با کمک‌های سمعی و بصری به‌عنوان منبع اضافی یا مکمل برای فعالیت‌های یادگیری کلاس درس. ابزارهای بصری در سیستم آموزشی مهم هستند. وسایل کمک بینایی آن دسته از وسایلی هستند که در آنها استفاده می شود کلاس‌های درس برای تشویق دانش‌آموزان به فرآیند یادگیری و آسان‌تر و جالب‌تر کردن آن. کمک های بصری بهترین هستند

نتیجه یک تحقیق روانشناسی وسایل کمک بصری مورد استفاده در محیط آموزشی را به شرح زیر نشان داد:

1% آموخته ها  از حس چشایی، 1.5% آموخته ها از حس لامسه، 3.5% است.

از آنچه آموخته می شود از منطق بویایی است، 11٪ از آنچه که آموزش می بیند از منطق شنوایی و 83٪ است.

آنچه آموخته می شود از حس بینایی است.

همچنین مردم به طور کلی، 10٪ از آنچه می خوانند، 20٪ از آنچه می شنوند، 30٪ از آنچه می بینند، به یاد می آورند،

50 درصد از آنچه می شنوند و  می  بینند، 70 درصد از آنچه می گویند و 90 درصد از آنچه می گویند در حین انجام کاری.

بنابراین بدون شک دستگاه های فنی تاثیر بیشتری دارند و سیستم اطلاع رسانی پویاتری دارند.

تصورات، درک ها و قدردانی ها و از او حمایت کنید تا یادگیری را واقعی تر، فعال تر، انگیزاننده تر کند،

دلگرم کننده، قابل توجه و درخشان است. در زیر اهمیت تحقیق ما آمده است،

هر فردی تمایل به فراموشی دارد. استفاده صحیح از وسایل کمک بصری به حفظ مفهوم بیشتر کمک می کند

به طور دائم دانش آموزان زمانی می توانند به خوبی مطالعه کنند که از طریق ابزارهای بصری مختلف به درستی الهام بگیرند.وقتی دانش آموزان به درستی ببینند و بشنوند، وسایل کمک بصری تصویر دقیق را افزایش می دهند.

وسایل کمک بصری مثال کاملی برای تفکر مفهومی است.

وسایل بصری محیط مورد علاقه دانش آموزان را ایجاد می کند.

کمک بصری به افزایش دایره لغات دانش آموزان کمک می کند.

وسایل کمک بصری موجود در محیط آموزشی به معلم کمک می کند تا زمانی را به دست آورد و یادگیری را دائمی کند.

وسایل کمک بصری موجود در محیط آموزشی تجربه مستقیمی را برای دانش آموزان فراهم می کند.

برای کشف کاربرد و فواید وسایل بصری استفاده شده در محیط آموزشی، در فرآیند یادگیری دانش آموزان

 1. بررسی دیدگاه معلمان در مورد استفاده از وسایل بصری در مدارس، دانشکده ها و کلاس های دانشگاهی.

2. تشریح تفاوت ها و شباهت ها در استفاده از وسایل دیداری در بین معلمان.

3. مقایسه دیدگاه معلمان در مورد استفاده از وسایل بصری با توجه به تجربیات، مکان و جنسیت.

4. شناسایی موارد استفاده از وسایل بصری در سطح مدرسه و دانشگاه.

5. علاقه دانش آموزان  به وسایل بصری در سطح مدرسه و دانشگاه را بدانند.

6. تحلیل اثربخشی وسایل کمک بصری در فرآیند یادگیری دانش آموزان در سطح مدرسه و دانشگاه.

7. پی بردن به مشکلات استفاده از وسایل بصری.

8. کشف مهارت های معلمان از طریق وسایل کمک بصری که به مؤثرتر کردن فرآیند یادگیری کمک می کند

9. بررسی چگونگی فعالیت فراگیران در کلاس پس از استفاده از وسایل کمک بصری.

10. بررسی این که وسایل کمک بصری به دانش آموزان ناظر خوب کمک می کند

یادگیری یک فرآیند پیچیده است.

 می توان آن را به عنوان تغییر در وضعیت تعریف کرد. یک تغییر نسبتا دائمی دررفتار در طول زمان و این تا حدی توسط دانش ایجاد می شود. یادگیری می تواند به عنوان یک نتیجه از نو اتفاق بیفتد مهارت ها، اصول، ادراک، دانش، حقایق و اطلاعات جدید در دست به دست آورد.یادگیری را می توان با منابع مختلف آموزشی/یادگیری تقویت کرد، زیرا آنها باعث تحریک، ایجاد انگیزه و همچنین توجه فراگیران را برای مدتی در طول فرآیند آموزشی متمرکز کنید.وسایل کمک بصری علاقه دانش آموزان را برمی انگیزد و به معلمان کمک می کند تا مفاهیم را به راحتی توضیح دهند.

دانش آموزان در درس به این دلیل که وقتی دانش آموزان به مدل یا کمک تصویری نگاه می کنند، به عنوان نوعی مشارکت سنجیده می شود.

همچنین استفاده از وسایل کمک بصری در محیط آموزشی حرکت بدن را تشویق می کند و ممکن است کنترل را تقویت کند

ضرب المثل چینی معروفی وجود دارد که “یک بینا ارزش صد کلمه دارد، “ این واقعیت است که ما دانش را می گیریم.از طریق عقل ما یک اصل دیگر وجود دارد که «اگر بشنویم فراموش می کنیم، اگر دیدیم به یاد می آوریم و اگر شنیدیم چیزی که ما آن را می دانیم» بنابراین به این معنی است که استفاده از وسایل کمک بصری موجود در محیط آموزشی فرآیند یادگیری را مؤثرتر می کند.

 می توان گفت: “کمک های بصری تفکر و شناخت را تحریک می کنند.” استفاده از وسایل بصری در آموزش یادگیری فرآیند دارای ارزش های چندگانه است. وسایل کمک بصری این فرصت را به سخنرانان می دهد تا بیشتر بسازند عملکرد حرفه ای و ثابت حرفه تدریس مملو از فرصت های نامحدود برای غنی سازی است

درمعماري مدارس نيزتوجه به خواسته هاونيازهاي كودكان الزامي است،زيراتوجه به نيازمنديها از پارامترهاي مؤثر به شمارمي آيند.
يكي از عوامل موثر تربيتي در آموزش و پرورش نوين، چگونگي معماري فضاي محیط آموزشی است. معلم، مربي، كتاب، دانش آموز، روش هاي تدريس،مديريت آموزشي و خانواده از جمله عواملي هستند كه معمولا در فرايند يادگيري موثر هستند و مورد بررسي و كند و كاو قرار مي گيرند. درحالي كه در تعليم و تربيت جديد، فضاي فيزيكي مدرسه، نه تنها يك محيط خشك و بي روح فاقد تاثير در فرايند يادگيري محسوب نمي
شودبلكه به عنوان عاملي زنده و پويا در كيفيت فعاليت هاي آموزشي و تربيتي دانش آموزان ايفاي نقش مي كند. به عقيده صاحب نظران تعليمو تربيت، در يك نگاه چگونگي معماري مدارس و عناصر تشكيل دهنده آن نظير رنگ، نور، صدا، تجهيزات، حياط مدرسه و… مي تواند در كنار ساير عوامل آموزشي و تربيتي اثرات قابل توجهي به فراگيران و دانش آموزان باقي خواهد گذاشت.

نقش معماري متناسب با روحيات كودكان براي رشد فيزيكي، ذهني، اجتماعي و عاطفي آن ها

مکان هایی که در یک محیط آموزشی دارای آهمیت است اما از چشم خیلی ها دور دیده شده را می توان این گونه دسته بندی کرد

  • گوشه تنهایی و فضای امن مثلا جایی که بتواند وسایل خود را آنجا قرار دهد
  • پلکان(امروزه در طراحي داخلي مدارس، بالا و پايين رفتن به عنوان يك شاخصه موثر بر كيفيت يادگيري مطرح است. از اين رو استفاده از پلكان و اختلاف سطح مي تواند در اين زمينه مورد نظرباشد)
  • تنوع سقف
  • میزان نور و تشخصی آن در یک محیط آموزشی
  • رنگ ها و طراحی رنگ آمیزی  در یک محیط آموزشی
  • راهرو یک محیط آموزشی(راهروهاي مدارس تبديل به خيابان هاي يادگيري شدند كه در آنها فعاليت هاي متنوع و گوناگوني اتفاق مي افتاد؛ فضاهايگفت گو وبحث،گوشه هاي نشستن، ايستگاههاي كوچك كاري، كمدهاي فردي براي بچه ها، نمايش كارها، كارگاهها از اين زمره هستند. در حقيقت راهروها فضاهاي قابل گسترش كلاس ها و ادمه آنها به شمار مي روند)
  • ابعاد ظاهری کلاس
  • سازمان دهی وآرایش کلاس
  • آب و درخت و باغچه محیط آموزشی

ارتباط درون وبيرون)نقش طبيعت در محیط آموزشی) اجتماع: اجتماع نظام پیچیده ای است که این امکان را فراهم میآورد تاافراد تحت تأثیر عوامل مختلف در آن به تعامل بایکدیگر بپردازند.
تعاملات موجود در هر یک از محیط های سه گانه قبلی را تحت الشعاع قرار داده و حتی تأثیرات آموزشی آنها را ناچیز نموده یا آن را خنثی نمایند.
محصلین و دانش آموزان پس از محیط مسكوني خود بیشترین ساعات روز را در محیط آموزشي ميگذرانند. با توجه به نقش اساسي آموزش در فرآیند شكل دهي به فرهنگ جامعه لازم است علاوه بر اهمیت دادن به فرآیند آموزش به ایجاد محیط مطلوب كه شوق و انگیزه را نسبت به فرآیند یاد دهي-یادگیري در دانش آموزان ایجاد كند توجه كافي و وافي داشت.

همانطور که میدانیم كلید پیشرفت و ارتقای هر جامعه ای در دست پرتوان جوانان آن جامعه است. در این مقاله خواندیم که یکی از مهم ترین موضوعات مرتبط با جوانان، محیط آموزشی است که در آن پرورش می یابند، وآموزش می بینند و یاد میگیرند. اگر قرارباشد بهترین و پیشرفته ترین قشر جامعه یعنی دانش آموزان جوان ما محیط آموزشی خود را دلچسب ندانند، موضوعات درسی را مفید نشمارند و نوع روابط مدیر و مربیان مدرسه را دلپذیر ندانند، باید منتظر بود تا بلایی سخت بر روح و جان تعلیم و تربیت فرود آید و روح كاوش گر و كمال طلب دانش آموزان تخریب شود. پس باید بکوشیم تا محیط آموزشی مناسب و کارآمد برای دانش آموزان، که سرمایه های آینده کشورمان هستند، بسازیم تا در آن بتوانند بهتر بیاموزند و موفقیت های بیشتری کسب کنند.

برچسب‌ها: بدون برچسب

افکارتان را باما در میان بگذارید

اطلاعات شما پیش ما امن هست، آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!