مدارسی که با مشارکت مردم ، مطابق اهداف ، ضوابط ، برنامه ها و دستورالعمل های عمومی وزارت آموزش و پرورش و با نظارت آن تاسیس و اداره می شود، غیرانتفاعی نام دارند. غیرانتفاعی به این معناست که درآمد حاصله ، صرف هزینه های جاری و توسعه ی آتی مدارس می شود. مدارس غیردولتی از دیرباز در بنیان گذاری و توسعه امر تعلیم و تربیت کشور خدمات گران بهایی ارائه داده اند. در کشورهای مختلف ، میزان توسعه مدارس غیرانتفاعی به سیاست های دولت ها بستگی دارد. بررسی سهم آموزش های مختلف در بخش غیردولتی نشان می دهد با توجه به اهمیت آموزش ابتدایی ، بیشترین تصدی در این مقطع در اختیار دولت ها است . در حالی که تصدی گری در مقطع آموزش متوسطه را به بخش غیردولتی واگذار می نمایند.[1]
در این مقاله شما را با مدارس غیرانتفاعی ، شرایط ثبت نام ، مزایا و معایب مدارس غیرانتفاعی و شهریه ی این مدارس آشنا می کنیم.
مدارس غیرانتفاعی چگونه مدارسی هستند؟
همانطور که بیان شد این مدارس مانند تمامی مدارس کشور زیر نظر اداره کل آموزش و پرورش قرار دارند و اداره می شوند.
مدارس غیرانتفاعی به دلیل ارائه امکانات آموزشی بیشتر مورد توجه بسیاری از خانواده ها هستند. و اغلب از ظرفیت محدودی برای پذیرش دانش آموزان برخوردار هستند و تعداد دانش آموزان در هریک از کلاس های این مدارس به نسبت مدارس دولتی کمتر می باشد. همین امر تاثیر بهتری در یادگیری بیشتر دانش آموزان خواهد داشت. مدارس غیرانتفاعی اغلب امکانات آموزشی و آزمایشگاهی مناسب و همچنین برگزاری کلاس های فوق برنامه جزو برنامه کاری شان می باشد.
ارائه شرایط و امکانات ویژه در مدارس غیردولتی سبب شده تا اکثر والدین حتی با وجود مشکلات مالی برای پرداخت شهریه تمایل به ثبت نام فرزندشان در این مدارس داشته باشند.
شرایط ثبت نام در مدارس غیرانتفاعی:
والدین برای نام نویسی از زمان و نحوه ثبت نام می بایست آگاهی کسب کنند و از شرایط لازم برای پذیرش برخوردار باشند.
پذیرش دانش آموزان در مدارس غیرانتفاعی معمولا دشوار نیست ولی هر کدام قوانین و شرایط خاص خود را دارند. شرایط پذیرش مدارس غیرانتفاعی در شهرها و مدارس مختلف ، متفاوت می باشد و پذیرش آنها با ضوابط و شرایط خاص خودشان امکان پذیر می باشد.
اغلب از مهم ترین شرایط پذیرش دانش آموزان ، در مقاطع بالاتر شرط معدل می باشد و دانش آموزان برای ورود به برخی مدارس غیرانتفاعی باید معدل بالایی داشته باشند. البته گاهی این احتمال وجود دارد که در صورت عدم تکمیل ظرفیت قانون مربوط به شرط معدل را تغییر داده و تصمیم به پذیرش دانش آموزانی با معدل کمتر بگیرند.
شرط دیگر پذیرش دانش آموزان در مدارس غیرانتفاعی، داشتن نمره انضباط خوب می باشد. و برخی از مدارس غیرانتفاعی علاوه بر شروط مذکور آزمون و مصاحبه ورودی نیز برگزار می کنند و دانش آموز برای ورود به این مدارس باید نمره قبولی در آزمون و پذیرش در مصاحبه را کسب کند.
مزایا و معایب مدارس غیرانتفاعی:
اکثر مدارس غیرانتفاعی سعی می کنند بهترین امکانات آموزشی را برای تحصیل دانش آموزان فراهم کنند.مدارس برتر کشور هرکدام به نحوی بر آینده دانش آموزان تاثیرگذار هستند. اغلب هدف این مدارس رشد و شکوفایی استعداد دانش آموزان است. هم چنین اکثر این مدارس به دنبال ارائه بهترین شرایط آموزشی برای دانش آموزان هستند. این مدارس نیز مانند سایر مدارس علی رغم داشتن ویژگیهای خوب و مثبت برای دانش آموزان معایبی را نیز به همراه دارند که در ادامه به بررسی این مزایا و معایب می پردازیم.
مزایای مدارس غیرانتفاعی:
مدارس غیرانتفاعی اغلب با برگزاری کلاس های فوق برنامه متنوع برای دانش آموزان به آنان در یادگیری بیشتر دروس کمک می کنند و معمولا این کلاس ها سبب بالارفتن سطح علمی دانش آموزان می شود و ساعات درسی در مدارس غیرانتفاعی اغلب به دلیل برگزاری کلاسهای تقویتی و فوق برنامه برای دانش آموزان بیشتر از مدارس عادی است.
تعداد دانش آموزان در مدارس غیرانتفاعی اغلب محدود می باشد و این امر سبب تسلط کامل مربیان برروی تمام دانش آموزان می شود.
همان طور که بیان شد بسیاری از مدارس غیردولتی برای پذیرش دانش آموزان اقدام به برگزاری آزمون ورودی و مصاحبه می کنند. نتیجه این آزمون و مصاحبه باعث میشود دانش آموزان با سطح علمی و ارزشهای خانوادگی نسبتا مشابه در کنار یکدیگر قرار گیرند. در مقاله ای جداگانه به معرفی و توضیحاتی پیرامون مدارس دولتی نیز می پردازیم.
در اکثر مدارس غیرانتفاعی توجه ویژه ای به تربیت دانش آموزان می شود و در این زمینه فعالیتهای مضاعف انجام می گیرد.
معایب مدارس غیرانتفاعی:
از اولین معایب می توان به شهریه بالا در مدارس غیرانتفاعی اشاره کرد . اینگونه مدارس به دلیل غیر دولتی بودن و اینکه تمامی هزینه ها از طریق دانش آموزان تامین می شود ، شهریه بالایی دارند که پرداخت آن برای عموم مردم امکان پذیر نیست.
از معایب دیگر، برخی مدارس غیرانتفاعی برای تغییر پایه دانش آموزان و یا هر ساله آزمون هایی را از دانش آموزان خودشان می گیرند که عدم قبولی در این آزمون ها باعث می شود از ادامه تحصیل دانش آموز در آن مدرسه ممانعت کنند که این امر سبب سرخوردگی و ناامیدی آنان خواهد شد.
شهریه مدارس غیر انتفاعی:
شهریه مدارس غیرانتفاعی توسط اداره کل آموزش و پرورش به تمام استان ها اعلام می شود و دانش آموزان در زمان ثبت نام موظف به پرداخت آن هستند. هزینه های لازم جهت تامین امکانات تحصیلی دانش آموزان از طریق دریافت شهریه از والدین تامین می شود. این شهریه در تمام شهرستان ها یکسان نبوده و نرخ ثابتی ندارد. هزینه مصوب هرساله توسط اداره آموزش و پرورش به مدارس ابلاغ می شود.
مواردی مانند : ساعات کاری آموزش، ساعات کاری کلاس های فوق برنامه و کلاس های تقویتی ، تامین امکاناتی مانند تغذیه دانش آموزان، لوازم تحریر و هزینه های رفت و آمد آنان ، برگزاری کلاس های تخصصی و دانش افزایی و اردوهای آموزشی و تفریحی از جمله مواردی هستند که بر روی شهریه این مدارس تاثیرگذار هستند.
نتیجه گیری:
مدارس غیرانتفاعی به دلیل برخورداری از شرایط خاص آموزشی ، مورد توجه بسیاری از دانش آموزان و والدین هستند. در این مدارس کنارهم قرار گرفتن دانش آموزان با سطح فرهنگی ،خانوادگی و علمی نزدیک به هم از مزایای آن برای دانش آموزان به حساب می آید. هزینه های مدارس غیرانتفاعی توسط والدین تامین می شود و از معایب آن این است که هزینه ها برای عموم مردم قابل پرداخت نمی باشد.
منابع:
- حمیدصراف، کوروش بزرگی، یوسف محمدنژاد، لایحه اصلاح قانون تاسیس مدارس غیرانتفاعی و الحاق موادی به آن، مطالعات فرهنگی، دفتر فرهنگی، مجری مجلس شورای اسلامی
- www.sid.ir
[1] . آری نوری موری (Ari -nori-mori) یکی از معماران مدرنیزه شدن ژاپن در سال 1885 خطاب به زمامداران فرهنگی-سیاسی ژاپن می گوید: “که کشور ژاپن باید از مقام سوم به مقام دوم جهان برسد و از آنجا به مقام اول ، در نهایت هدف ما باید رهبری جهان باشد. لذا بهترین راه رسیدن به این هدف والا ، صرف انرژی ملی برای ایجاد بنیادی مستحکم در آموزش دوره ابتدایی در مدارس ژاپن است.”
افکارتان را باما در میان بگذارید