مدارس تیزهوشان از مدارس برتر در کشورهستند، که با برگزاری آزمون از دانش آموزان علاقه مند به تحصیل در این مدارس ثبت نام به عمل می آورند. اغلب هرساله بخشنامه مدارس تیزهوشان در رابطه با برگزاری آزمون و مراحل و مفاد آن در سایت سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان قرار می گیرد. ادامه تحصیل در مدارس تیزهوشان به اندازه قبولی در آزمون و ورود به این مدارس چالش برانگیز است، در این مقاله به چگونگی شکل گیری این مدارس ، شرایط کنونی آن ، مزایا و معایب مدارس تیزهوشان می پردازیم.
مدارس سمپاد تا حدودی با دیگر مدارس متفاوت هستند. در این مدارس علاوه بر کتاب های درسی نکات تستی و مطالبی فراتر از کتاب آموزش داده می شود و امکان افزایش ساعات درسی درهفته وجود دارد. هر سال دو آزمون به صورت هماهنگ کشوری به نام آزمون پیشرفت تحصیلی یا آزمون پایش در این مدارس برگزار می شود و در حالت کلی باید گفت در این مدارس باید چندین برابر مدارس عادی به مطالعه پرداخت و کم کاری در این مدارس جایی ندارد.
چگونگی شکل گیری مدارس سمپاد:
حدود سال 1355 دو مرکز پسرانه و دخترانه که مراکز پسرانه علامه حلی و مراکز دخترانه فرزانگان نامیده می شدند توسط شخصی به نام ایرج برومند با همکاری و کمک کارشناسان آموزشی امریکایی تاسیس شد. از سال 1357 تا سال 1366 دو مرکز فرزانگان و علامه حلی به کارخود ادمه دادند. در سال 1366 اساسنامه سمپاد به وسیله نخست وزیر آن زمان تصویب گردید و این سازمان با نام سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان که به صورت مخفف آن را سمپاد نیز می نامند با دو مرکز و هشتصد و دو دانش آموز به آموزش و پرورش پیوست که این موضوع سبب شد تا این مدارس جایگاهی مستحکم تر پیدا کنند.
در فروردین سال 1390 مهری سویزی برای ریاست مراکز سمپاد انتخاب شد و در دوره ریاست این شخص مدارس سمپاد گسترش چشم گیری پیدا کردند، به طوری که تعداد مدارس از 358 مدرسه در سال 1389 به 660 مدرسه در مهرماه 1392 افزایش یافت و هم چنین تعداد دانش آموزان که در سال تحصیلی 1388 حدود شصت هزار و دویست نفر گزارش شده است در سال 1392 به صدو پنجاه هزار نفر رسیدند.[1]
شرایط کنونی مدارس سمپاد:
اکنون مدارس سمپاد دارای دو دوره می باشند:
- دوره متوسطه اول که شامل مقاطع تحصیلی هفتم، هشتم ونهم می شود.
- دوره متوسطه دوم که شامل مقاطع تحصیلی دهم، یازدهم و دوازدهم می شود.
مزایا و معایب مدارس تیزهوشان:
- ساعات تدریس بیشتر:
دانش آموزانی که در مدارس تیزهوشان تحصیل می کنند در مقایسه با کسانی که در مدارس معمولی تحصیل می کنند درس بیشتری می خوانند، بنابراین مدت زمان بیشتری را نیز باید در مدرسه سپری کنند. این موضوع ممکن است برنامه ریزی دانش آموزان برای کلاس های ورزشی ، موسیقی ، هنری و… را غیرممکن سازد.
- برنامه آموزشی ویژه:
برای دانش آموزان در مدارس سمپاد ، برنامه های ویژه ای وجود دارد ، که با برنامه ریزی های انجام شده سطح تحصیلی دانش آموز تاحد بسیار بالایی ارتقا می یابد.
- استفاده از کتاب های مکمل:
در اکثر مدارس سمپاد کتاب های مکملی معرفی می شوند که دانش آموزان ملزم به تهیه آن ها هستند و بخشی از مطالب درسی از داخل این کتاب ها استخراج می شود و هزینه تهیه این کتاب های مکمل برعهده خانواده ها می باشد.
- برگزاری کلاس های خاص:
یکی از بهترین مزیت های مدارس تیزهوشان این است که همیشه تعدادی کلاسهای آموزشی در طبیعت مانند کلاس های ستاره شناسی و سنگ شناسی برای دانش آموزان برگزار می شود تا در آن محیط قدرت یادگیری و فهم آنها بالاتر برود.
- مشاوره تحصیلی برای دانش آموزان و والدین:
یکی دیگر از مزیت های مدارس تیزهوشان حضور مشاورین با تجربه است . دانش آموزان می توانند مشکلات مختلفی را که در دوران کودکی یا نوجوانی با آن مواجه بوده اند با این مشاوران در میان بگذارند.
- ایجاد حس تکبر در دانش آموز:
معمولا برخی از دانش آموزانی که در مدارس تیزهوشان تحصیل می کنند، به خود مغرور می شوند و این بدان معناست که این گروه دانش آموزان نمی توانند کنترل مناسبی بر احساسات خود داشته باشند.
- سخت گیری های زیاد:
مدارس تیزهوشان به دلیل اینکه می خواهند سطح تحصیلی دانش آموزان افزایش پیدا کند یا در کنکور موفق شوند و رتبه های خوبی کسب کنند، سخت گیری های زیادی می کنند. این امر گاهی باعث ایجاد نا امیدی در دانش آموزان می شود.
نتیجه گیری:
مدارس تیزهوشان شرایط خاصی دارند . بعضی از سخت گیری های این مدارس ممکن است برای برخی از دانش آموزان آزار دهنده بوده و آن ها را از درس و مدرسه دلسرد کند . به همین خاطر بهتر است با توجه به روحیات و توانایی های ذهنی و علایق فرزندتان او را برای شرکت در آزمون مدارس تیزهوشان آماده کنید. در این مقاله به شرایط مدارس تیزهوشان ، شکل گیری این مدارس و مزایا و معایب آن پرداختیم و به آزمون آن نیز اشاره ای شد.
منابع:
- تقوی ، غزل. مدارس سمپاد از آغاز تا 1401.
- Edu.ostadbank.com
- Mrwins.ir
[1] . تثوی، غزل. مدارس سمپاد از آغاز تا 1401
افکارتان را باما در میان بگذارید