رفتار کودکان بیش فعال

بیش فعالی ویاADHD و فقدان توجه ،از شایع ترین اختلالات رفتاری است. کودک بیش فعال بدون فکر کردن عمل می کند، بیش از اندازه تحرک دارد و در تمرکز کردن با مشکل روبرو است . کودکان بیش فعال متوجه انتظارات پدر و مادر و اطرافیان خود می شوند ، اما برآورده ساختن این انتظارات برای آنان مشکل می باشد. چراکه این کودکان نمی توانند آرام باشند، دقت و تمرکز کنند و به جزییات توجه نمایند.

اختلال بیش فعالی عملکرد خانوادگی ، تحصیلی و اجتماعی کودک را دچار آسیب می کند. اما با درمان مناسب ، می توان به کودکان بیش فعال یاد داد که چگونه با این مشکلات کنار آیند و بررفتار خود مسلط شوند.

تعریف بیش فعالی:

از نظر بزرگسالان اغلب کودکان بیش فعال هستند، ولی کودکان مبتلا به ADHD  از حرکت نمی ایستند. آنان در سنین قبل از مدرسه و در سال های ابتدایی مدرسه بدون هیچ هدف خاصی بی وقفه می دوند و بالا و پایین می روند و حرکت و جنب و جوش دارند. این کودکان به علت عدم تمرکز و حرکات بیش از حد به مقررات و دستورات معلم و کلاس بی توجه اند و وضعیت عادی را به هم می ریزند و باعث آزار و اذیت سایرین می شوند. کودکان بیش فعال به دلیل مشکلاتی که در توجه و تمرکز دارند در سنین بزرگسالی نیز ناتوانی مشخصی برای آرام نشستن دارند و به شکل افراطی تمایل به بی قراری دارند. این اختلال در میان پسرها بیشتر شایع می باشد تا دختران و با نسبت یک به سه تا یک به ده نوسان دارد. در میان کودکان مبتلا به ADHD  تفاوت های رفتاری وجود دارد. ممکن است در برخی علائم پرتحرکی و رفتارهای ناگهانی و در گروهی علائم بی توجهی بیشتر مشاهده شود . علائم این اختلال قبل از سنین مدرسه آغاز می شود ولی اغلب در دوران مدرسه مشکلات جدی ایجاد می شود. این اختلال دارای سه علامت عمده ی پرفعالیتی (پرتحرکی) ، نقص توجه و تمرکز و بروز اعمال تکانه ای (اعمال ناگهانی و غیرقابل پیش بینی) است.

انواع بیش فعالی:

1)نقص توجه و بی دقتی:

 در این نوع بیش فعالی افراد نمی توانند برروی کاری که قرار است انجام دهند ویا به طور کلی یک فعالیت خاص تمرکز داشته باشند. اغلب کودکان مبتلا به ADHD  در دقت و توجه کردن دچار مشکل هستند. این کودکان غالبا:

  • توجه زیادی به جزئیات ندارند.
  • در کارهای مدرسه و بر بازی ها نمی توانند تمرکز داشته باشند.
  • تکالیف مدرسه و فعالیت های روزانه ی خود را تا آخر به اتمام نمی رسانند.
  • اغلب اسباب بازی ها، وسایل و کتاب هایشان را گم می کنند.

2)تکانشی:

در این مدل از اختلال بیش فعالی ، کودک بسیار فعال و پرتحرک می باشد و بدون فکر اقدام به تحرک و انجام کاری می کند. تحرک بیش از حد معمول ، قابل مشاهده ترین مشخصه ی اختلال بیش فعالی است. کودکان مبتلا به ADHD  همیشه در حال انجام کاری هستند. این کودکان قبل از اینکه راجع به عملی فکر کنند آن را انجام می دهند. به طور مثال ممکن است این کودکان به طور ناگهانی از درختی بالا بروند و یا از بالای سرسره بخواهند به پایین بپرند. ممکن است آنها از موقعیت های خطرناک متعجب شوند. گاهی هم هیچ ایده و فکری برای خارج شدن از این موقعیت ندارند. اکثراً ، فعالیت های تکانشی و بیش فعالی باهم همراه هستند. نشانه های کودکانی که این علائم را باهم دارند عبارتست از:

  • بی قراری و ناآرامی
  • دویدن مداوم از سمتی به سمت دیگر و یا بالا رفتن از چیزی
  • پایین آمدن یا پریدن از بلندی زمانی که اجازه این کار را ندارند
  • در انجام بازی بی سروصدا ناتوان هستند
  • بیش از حد صحبت می کنند
  • به پرسشی که هنوز تمام نشده است پاسخ ناگهانی و بدون فکر می دهند
  • توانایی صبر کردن برای نوبت خود را ندارند
  • بدون اجازه وسط بازی دیگران وارد می شوند
  • بدون توجه به صحبت دیگران وسط صحبت آن ها صحبت می کنند

3)ترکیبی:

در این نوع از اختلال ADHA  کودک بسیار فعال و پرتحرک است و بدون فکر اقدام به انجام کاری می کند. کودک مبتلا به این نوع اختلال نشانه های هر دو نوع قبل که در مطالب فوق ذکر شد را دارد. البته گاهی تمام کودکان بی توجه اند و یا اینکه بیش از حد فعالیت می کنند و حرکات تکانشی انجام می دهند ولی در کودکان مبتلا به ADHD  این حرکات همیشگی است. این رفتارها در خانه ، مدرسه و اجتماع برای کودکان مبتلا به بیش فعالی مشکلاتی حقیقی را ایجاد می کنند. در نتیجه اکثر کودکان مبتلا به این اختلال ، احساس افسردگی ، اضطراب و عدم اطمینان به خود را دارند. این احساسات از نشانه های ADHD  محسوب نمی شوند و در اثر مشکلات مکرری که برای کودک به وجود می آید، ایجاد می شوند.

منبع:

Noormags:ir/view/en/articlepage/64045/29

برچسب‌ها: بدون برچسب

افکارتان را باما در میان بگذارید

اطلاعات شما پیش ما امن هست، آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!