خلاقیت در کودکان اوتیسم

مارتین دوهرتیدر یک مطالع جدید در زمینه خلاقیت کودکتن اوتیسم می گوید”افراد با صفات مبتلا به اوتیسم ممکن است یک روش خلاقانه برای حل مشکلات به گونه ای متفاوت ارایه دهند“آنها ممکن نیست همه چیزرا به همان  روشی که افراد فاقد این  صفات هستند انجام  دهند آنها ایده های معمولی دارند اما به طور مستقیم سراغ روش هایی می روند که کمتر رایج است.” خلاقیت در کودکان اوتیسم به واسطه مجموعه ای از رفتار های مشخص تعریف شده و به صورت یک طیف بوده که بر افراد مختلف به شکل و درجات متفاوت تاثیر میگذارد.درحالی که هیچ دلیل واحدی برای اوتیسم شناخته نشده است ،تشخیص زود هنگام ،به افراد،در دریافت حمایت و خدماتی که نیاز دارند کمک میکند.این حمایت ها ،کیفیت زندگی و فرصت بیشماری را برای آنها فراهم میکند.

اوتیسم چیست؟

کلمه ی اوتیسم از کلمه ی یونانی (اوتوس )به معنی خویش است .فرد دارای اوتیسم از ارتباط اجتماعی کنار گذاشته شده است . اوتیسم یک اختلال رشدی –معذی است که این اختلال در مهارت های اجتماعی و ارتباطی نشان داده میشود یا حتی به ویژه در تکرار رفتار هایشان ممکن است دیده شود.

کودکان مبتلا به اوتیسم در حواس پنجگانه ی خود (بینایی ،شنوایی،زبانی،بویایی،لامسه)حساسیت های غیر طبیعی نشان میدهند

اگر این موضوع در کودکان زود تشخیص داده شود بهبود اختلال اوتیسم سریع تر اتفاق می افتد .

تشخیص اوتیسم خیلی راحت نیست تست یا آزمایش خاصی برای آن وجود ندارد و باید برای تشخیص به پزشک مربوطه مراجعه کرد و به رفتار کودک و صحبت های والدین راجع به کودک اعتنا کرد.

رفتار کودکانی که مبتلا به اختلال اوتیسم هستند به شدت متنوع و وسیع است در بعضی از کودکان مشکلات شدید روحی روانی دیده می شود ولی در مقابل ممکن است کودک خیلی هوش بالایی داشته باشد و اینگونه نشان داده شود.

 پزشک طی دو مرحله نسبت به ابتلا کودک به اختلال اوتیسم میتواند تشخیص دهد .

خلاقیت کودکان اوتیسم چیست؟

برای خلاقیت کودک اوتیسم هنوز تعریف دقیقی ارائه نشده است. اما می‌توان کارهایی که با ایده‌های نو و روش‌های جدید انجام می‌شوند را کار خلاقانه دانست. خلاقیت  کودکان اوتیسم ویژگی‌ای در افراد است که به آن‌ها کمک می‌کند مسائل را به شیوه‌ای راحت‌تر و البته تازه‌تر حل کنند. این ویژگی در تمامی انسان‌ها وجود دارد و می‌توان آن را رشد داد.

خلاقیت کودکان اوتیسم چه اهمیتی دارد؟

خلاقیت کودکان اوتیسم کمک می‌کند که با دیدگاه تازه‌ای مسائل را نگاه کنند و برای حل مشکلات ایده‌های جدیدی ارائه دهند. این موضوع را اگر در مقیاس بزرگ‌تر نگاه کنید، می‌تواند موجب شکل‌گیری یک کسب و کار در جهت حل مشکلات مردم یا ایده‌ای نو برای آسان‌تر کردن زندگی شود. اهمیت خلاقیت درست آنجایی مشخص می‌شود که بعد از سال‌ها فرد را تبدیل به آدم مهم و البته مفیدی برای جامعه می‌کند.

پرورش خلاقیت کودک اوتیسم اگر به شیوه‌ی درست اجرا شود، می‌تواند از آن‌ها فرد تاثیرگذاری در آینده بسازد. همچنین در موارد کوچکتر هم می‌تواند به بهتر خواندن درس‌ها و یادگیری راحت‌تر آن‌ها کمک کند. پس خلاقیت بسیار مهم است. اما در این راه موانعی برای پرورش خلاقیت کودک اوتیسم وجود دارند که والدین ممکن است از وجود آن‌ها بی‌اطلاع باشند.

علائم کودکان دارای اختلال اوتیسم :

)ناتوانی در استفاده از رفتار های غیر کلامی همچون تماس چشمی ،حالت صورتشان و وضعیت بدن و حرکاتشان برای برقراری رابطه اجتماعی در نظر گرفت

2) کودک نتواند ارتباط برقرار کند با هم سن و سالان خود

3) کودک نتواند شادی و رقابت  را با دیگران تقسیم کند.

4)ممکن است کودک با اینکه دارای گفتار مناسب است در شروع و حفظ مکالمه مشکل داشته باشد.

5) کودک نتواند مثل کودکان دیگر بازی های کامپیوتری و یا حتی بازی های گروهی و اجتماعی انجام دهند .

6)داشتن استرس هایی که بر یک یا چند موضوع به صورت متمرکز باشد

7) کودکمون استرس های خاصی داشته باشد

8)داشتن حالت ها یا رفتار های تکراری و خاص

مورد هایی که در بالا ذکر شد  قاعده بندی ترین حالت ممکن تشخیص اوتیسم است .

راه حل هایی برای درمان اوتیسم

توان‌بخشی به کودکان اوتیسمی

تا به امروز درمان قطعی برای اختلال اوتیسم در نظر گرفته نشده است .اما میتوان با استفاده از روش هایی توانبخشی به کودکان خود ببخشیم:

1) کودکان در وهله اول حتما توسط یک متخصص روان پزشک اطفال و متخصص معزواعصاب معینه شود .

2) باید حتما با کودک خود گفتار درمانی و کار درمانی در برنامه روزانه خود بگذاریم.

3)اموزش درست ارتباط کلامی کودکان با والدین و مربی مهد کودک وجود داشته باشد

4)کارشناس کار درمانی حتما باید وضعیت جسمانی کودک را مورد بررسی قرار دهند همانطور که گفته شد حتما باید به صورت روزانه انجام شود

5)یکی از بهترین روش هایی که پیشنهاد می شود برای کودکان دارای اوتیسم موسیقی درمانی است .برای تربیت درست میتوان نقاشی و خواندن قصه مناسب سن کودک مورد استفاده قرار بگیرد

داروهایی که برا اختلال اوتیسم مورد استفاده قرار میگیرد

دارویی فعلا برای اختلال اوتیسم کشف نشده است اما برای مشکلات افسردگی و تشنج و بی خوابی داروهایی تجویز می شود

بهترین روش دارو درمانی در کنار درمان رفتاری است .

اصول رفتار مناسب با کودکان دارای اختلال  اوتیسم

1)رفتار های رایج اوتیسم را درک کنیم

در مقابل رفتار اختلال اوتیسم اولین چیزی که به آن اشاره می شود درک رفتار های کودک دارای اختلال اوتیسم است معمولا مادران کودک خود را به دلیل اینکه رفتار مناسبی از خود نشان نمیدهند تنبیه میکنند با این حال هم ممکن است کودک نتواند رفتار خودرا کنترل کند به همین دلیل نباید کودکی که نمیتواند خود را کنترل کند مرود سرزنش قرار بگیرد.

فریاد زدن،گاز گرفتن ، آسیب زدن به سرشان با ضربه شدن به سر خود ،پرخاشگری فیزیکی با همسالان یا بزگتر های خود

با مراقبت زیاد والدین با فرزندان خود لازم است حتما والدین کودک را با یک دکتر مغذ واعصاب تحت نظر بگیرند.

2) از تقویت کننده های مثبت استفاده کنید

در رفتار با کودکان دارای اختلال  اوتیسم تشویق کردن یا پاداش را فراموش نکنید  توجه کنید به کدوم به تکنیک های مثبت بهتر واکنش نشان میدهند

کارهایی که باعث انگیز به کودک بشود را زیاد نشان بدهید مثلا برای هر رفتار خوب کودک خود از استیکر استفاده کنید یا برچسب تا در نهایت با کسب نهایتی از آن جایزه دریافت بکند .

3)تکنیک خودآرام سازی را به کودکان اوتیسم اموزش دهیم

این تکنیک خود آرام سازی نقش خیلی مهمی در بهبود رفتار آنها نقش دارد پریشانی در بین کودکان رایج است اما آرام کردن کودک اوتیسمی ممکن است از حالت عادی سخت تر باشد .

یکی از روش های خود آرام سازی بستن چشم خود و فکر به یک چیز خوشایند است مثل فکر کردن به یک بچه گربه و به آرامی از طریق بینی نفس بکشید آغوش گرفتن کودک مخصوصا از طرف بزگتر خود بسیار میتواند آرامش بخش باشد .

4)محیط کودک دارای اوتیسم خود را کنترل کنید

برای کودکان دارای اختلال اوتیسم محیط آرام و مساعد بودن محیط اطراف اهمیت دارد پر کردن اتاق کودک با اشیا که مورد علاقه کودک است میتواند احساس آرامش و حس اعتماد و خوش آیندی به کودک ببخشد .

5)از زبان ساده با کودک دارای اختلال اوتیسم صحبت کنید

.صحبت ها شفاف و واضح باید باشد، از کلمات پیچیده استفاده نشود و و توجه داشته باشیم به دایره لغاتی که کودک دارد و مناسب با سن کودک صحبت شود.

6)رفتارها بی ضرر کودک خود را نادیده بگیرید

انعطاف پذیر بودن در رفتار کودک دارای اهمیت بسیاری است بعضی از رفتار های کودکان دارای اختلال اوتیسم ممکن است عجیب غریب به نظر برسد اما خطرناک مخرب نیست اینگونه رفتار هاو نادیده بگیرید اگر یک رفتار مشکل ساز به ندرت رخ میدهد  مانع فعالیت روزمه خانواده و یا شما دیگران نمی شود باید حداقل امکان آن را نادیده گرفت .

7)رفتار کودک اوتیسم را در زمینه ایمنی در اولویت قرار دهید

بسیاری از رفتار های کودکان دارای اختلال اوتیسم نه به خودشون و نه به دیگران اسیب نمیرساند با این حال باید در هر زمان امینیت کودک در اولویت قرار بگیرد

 خلاقیت کودکان بسته به نوع رفتار ها و شناخت این اختلال بیشتر و با کیفیت تر می شود .کودکان اوتیسم در لحظه به دستورات واضح و کوتاه پاسخ میدهند حد مرز ها کلید زندگی در جامعه است مانند همه کودکان و حتی بیشتر از اکثر کودکان از داشتن برنامه روتین لذت میبرند قوانین و روتین ها میتواند همین نکات کوچیک باعث ش.وفایی خلاقیت کودکان اوتیسم می شود اینکه به صورت روزانه کار ها روند طبیعی خود را طی کندانجام شود مورد خوش ایندی و حس آرامش به کودک بشود خلاقیت کودک اوتیسم آسان است اما به شرط اینکه نکاتی مهم را شناخت و رعایت کرد  بدانید آنها قصد بدرفتاری یا سرپیچی شمارا ندارند  وباید همه چی واضح و از پیش تعیین شده باشد.

برچسب‌ها: بدون برچسب

افکارتان را باما در میان بگذارید

اطلاعات شما پیش ما امن هست، آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد!